Groene dierenvrienden:
Woonplanten van oktober

Het verhaal van Groene dierenvrienden

Speciaal voor baasjes van honden, katten, konijnen en vogels die wel eens een groen blaadje lusten hebben we vijf diervriendelijke planten geselecteerd voor oktober. Chlorophytum (graslelie), Cyperus (parapluplant), Hordeum (kattengras), Beaucarnea (olifantenpoot) of Bambusa (bamboe) zijn allemaal mooi om te zien – ook voor wie geen huisdieren heeft – en veilig voor viervoeters en vogels.

Herkomst

De selectie Groene dierenvrienden heeft een internationaal karakter. Chlorophytum komt uit zuidelijk Afrika, Beaucarnea (ook wel Nolina genoemd) komt in het wild voor in Texas, Californië en Mexico waar hij wel 5-6 meter hoog kan worden. Cyperus groeit aan de oevers van de Nijl in Egypte. C. alternifolius, het parapluplantje is inheems op Madagaskar. Bamboe komt oorspronkelijk uit China en kattengras is eigenlijk gerst (Hordeum) uit het Midden-Oosten.

Keuze assortiment

Cyperus: de soort ‘alternifolius’ is heel bekend, maar ook cultivar ‘Zumula’ is heel geschikt als groene dierenvriend.
Beaucarnea heeft een stevige stam met mooie teruggebogen bladeren. De jonge soort die nog slechts over een knol beschikt, wordt Nolina genoemd. Stam en knol zijn bestand tegen katten die er een krabpaal in zien, poezen vinden het blad vaak onweerstaanbaar.
Chlorophytum comosum, met zijn sprieterige bonte bladeren, kent enkele cultivars die in
detail van bladkleur enigszins verschillen. De meest voorkomende is ‘Variegatum’. Comosum betekent gekuifd en verwijst naar de kuifjes die aan de uitlopers van de plant zitten.
Bamboe voor de huiskamer is meestal Bambusa vulgare, met stevige gele hengelstokken waaraan de bamboeblaadjes groeien.
Hordeum (kattegras) is een miniveldje gerst in een potje, bak of schaal. Het groeit compact omhoog, biedt (binnen)katten foliumzuur en ziet eruit als een grappig diepgroen hoog gazon.

Verzorgingstips voor de consument

– Alle Groene dierenvrienden staan graag op een plek van licht tot halfschaduw, zonder volle zon.
– De planten hebben een grote vochtbehoefte, de kluit mag niet droogvallen.
– Eens per maand een beetje plantenvoeding geven houdt de planten sterk en gezond.
– Heeft een poes of hond een al te innige band met een plant ontwikkeld, dan kunnen beschadigde bladeren worden weggeknipt, de plant laat vanzelf weer nieuwe verschijnen.

Planten

Wat ooit een hype was in de jaren 70, is weer helemaal terug. We hebben het over grote en kleine groene kamerplanten, waarmee je je woning in een handomdraai transformeert tot een ‘urban jungle’. Groen is populair!

We presenteren jaarrond een ruime selectie trendy en onderhoudsvriendelijke kamerplanten, gaande van kleine vetplantjes, aparte soorten, stijlvolle Orchideeën tot grotere kamerplanten.
Ons basisassortiment wordt wekelijks aangevuld met originele seizoensgebonden producten. Van april tot november bieden we ook een mooi kwaliteitsvol assortiment terrasplanten aan. We geven je met veel plezier advies bij de keuze van de juiste plant voor het juiste plekje in de woonkamer of op je terras.

 

Maak van je huis een jungle met deze bijzondere palmen

Een palm heeft een typische zuidelijke uitstraling in een prachtig groen palet die binnen voor veel rust zorgt. Bovendien brengt één palm brengt al een heleboel sfeer van onder de evenaar in huis. Je kende al zeker de klassieke kentia, maar had je al gehoord van cycas, livistona, caryota en rhapis?

Deze palmen doen dromen van verre streken.

Met hun groene schermen, uitwaaierende bladeren en sierlijke stammen doen deze palmen je dromen van Afrika of Azië, gewoon bij je thuis. En als je er een goede band mee opbouwt, zijn het vrienden voor het leven, want deze palmen zijn echt blijvertjes, met de absolute paradijsfactor.

Caryota ©Mooiwatplantendoen.nl

Zet je palm op een voetstuk

Deze bijzondere palmen passen uitstekend in de woontrend waarin levend indoor groen steeds belangrijker wordt als oase om je in terug te trekken als de buitenwereld te druk wordt.

De mooiste manier om dat harmonieuze te benadrukken is de kamerplanten letterlijk op een voetstuk te zetten of ze te combineren met symbolische elementen uit de natuur. Denk daarbij aan potten met houtsnijwerk of potten die zijn versierd met halfedelstenen.

Van luchtzuiverende kamerplant tot palm voor
beginners

Cycas, livistona, caryota en rhapis zijn niet alleen groen sieraden in huis, ze hebben ook wat extra’s te bieden. Zo is cycas een prima plant voor een beginnend palmliefhebber. Livistona filtert relatief veel schadelijke stoffen uit de lucht zodat je huis een beter binnenklimaat krijgt. En allemaal zorgen ze voor een positieve invloed op de luchtvochtigheid.

Zo verzorg je deze palmen

Cycas heeft het op elke standplaats naar zijn zin. Livistona staat graag uit de zon. Caryota en rhapis geven zelfs de voorkeur aan een schaduwrijke plek. Voor al deze palmen geldt dat ze niet graag droog staan, maar ook niet tegen een voetbad kunnen: een lichtvochtige kluit is ideaal. Ze staan graag vrij. Als de punten nergens tegenaan komen, blijven ze mooi groen. In de zomer schitteren ze op je terras of balkon.

Rhapis ©Mooiwatplantendoen.nl

3 kamerplanten die weinig licht nodig hebben

Je zou graag een kamerplant zetten, maar je vreest dat je huis te donker is?

Geen nood!
Deze drie leuke kamerplanten hebben weinig licht nodig en zijn heel gemakkelijk te onderhouden.

Zamioculcas

De zamioculcas is een vetplant met stevige, leerachtige bladeren waarvan de takken een beetje op veren lijken.

Deze plant bewaart waterreserves in haar stelen: een keertje vergeten water te geven is dus geen ramp. Daarnaast is deze plant ook bestand tegen droge lucht en radiatoren. Draai haar wel eens regelmatig.

foto3
foto4

Polyscias

 

Een andere kamerplant die zich thuis voelt op een schaduwrijke plek is de polyscias.
Haar bladeren zijn rond of hartvormig van vorm, vaak met gegolfde randen.
Meestal zijn ze groen gekleurd, maar sommige varianten hebben ook bontgekleurde bladeren.
Als je haar goed verzorgt en regelmatig verpot, kan ze 1 tot 1,5 meter hoog worden.

Geef regelmatig water, maar niet te veel in één keer en voeg af en toe plantenvoeding toe.

Sanseveria

De sanseveria, ook wel bekend als vrouwentong, herken je aan de stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebbeneen gele rand en krikken de luchtvochtigheid in de kamer op: goed voor je huid, ogen enluchtwegen. Hier geldt: liever wat te weinig water geven dan te veel. Bij je thuis zijndeze robuuste kamerplanten een erg makkelijke gast.

Bron: Mooiwatplantendoen.nl

STEEK JE KOT IN ’T GROEN

Je bed en de zetel zijn geïnstalleerd en op je bureau prijkt al een stapel cursussen, maar ziet je kot er ook al een beetje gezellig uit? Tijd voor een groene boost! Met een paar toffe (en sterke!) planten wordt je kot pas écht van jou. Geen groene vingers? Niet nodig, er zijn genoeg studentenproof planten die tegen een stootje kunnen. De ideale groene kotgezel stoort zich niet aan wat minder licht, mort niet (meteen) wanneer hij een tijdje geen water krijgt, en verbijt eenzame weekends. Laat breekbare kasplantjes links liggen en kies meteen een paar stoere exemplaren, die zich opperbest voelen in de stadsjungle van een studentenkot.

Pannenkoeken-hit

De pannenkoekenplant is zo geliefd bij studenten dat ze zelfs een eigen Facebookpagina heeft. Met haar groene ronde pannenkoekblaadjes op hoge steeltjes (al zien sommigen er een schotelvormige ufo in) oogt ze bijzonder aaibaar. Maar het allerleukste is dat een mamaplant ‘kleintjes’ vormt, die op zich weer een nieuwe plant worden. Ineens heb je een hele familie om je gezelschap te houden! Of deel er een aantal uit, je populariteitsgraad gaat gegarandeerd 10 punten de hoogte in. Veel zorg heeft dit trendplantje niet nodig; een niet te donker plekje is prima; geef je pannenkoekjes wel elke 5 dagen water!

Oma’s aan de top

Verstrooide professors die hun planten vaker wel dan niet vergeten water te geven, nemen beter een paar sanseveria’s. Die vrouwentongen verhuizen dezer dagen vlotjes van de oma naar het kot, waar ze met hun lange, stijve bladeren meteen een gordijn uitsparen. Ze zijn ijzersterk, kunnen zowat overal staan en trekken zich van temperatuurschommelingen niets aan. Elke 2 weken water geven is ok – dat moet de meeste verstrooide geest toch lukken? Neem je sanseveria af en toe eens mee onder de douche, zo’n ontstofmomentje vindt deze retroplant geweldig.

Prikkelend vriendje

Een kot vol zon? Hoe vettiger, hoe prettiger! Vetplanten en cactussen in alle vormen en maten doen het geweldig in een droge en bij momenten hete kamer. Bovendien zijn het helemaal geen dure planten; een collectie kleine cactussen past perfect in een
studentenbudget. Zet ze in een paar kleurrijkepotjes, en je kot ziet er op slag een pak vrolijker uit. Elke week een klein slokje water, meer is er niet aan. Zo’n oppepper tussen het blokken door, dat kan elke student gebruiken.

Muggenkiller

Houd het niet te serieus – je cursussen zijn al saai genoeg – en verras je kotgenoten met een paar vleesetende planten. Ze zijn bijzonder fascinerend om naar te kijken en eten ook echt insecten! Zoals muggen, of fruitvliegjes op die overrijpe bananen.

Voor je vingers hoef je geen schrik te hebben. Zorg er wel voor dat die carnivoren in de zon staan, en altijd regen- of flessenwater hebben (kraanwater bevat te veel kalk) – aan droge voeten hebben ze een hekel. Begin met een of twee exemplaren, en breid dan geleidelijk uit.

Zet je planten bij elkaar, zo houden ze het vocht in de lucht beter vast en drogen ze niet zo snel uit. Bovendien valt je blik al sneller op een groepje planten dan op een eenling, en is de kans kleiner dat je ze vergeet water te geven.

Je studeert beter!

Ben je niet zo’n plantenmens?

Weet dat een plant op je bureau de lucht zuivert én je studieprestaties verbetert; je zou 15% productiever worden met groen voor je neus.

Bovendien hebben planten een rustgevend effect, en kun je er, als de eenzaamheid toeslaat, een babbeltje mee slaan of er je les tegen opzeggen.

Altijd interessant, als ‘den blok’ begint.

foto10

Vlinderorchidee:
Woonplant van de maand september

Het verhaal van vlinderorchidee
Vlinderorchidee (Phalaenopsis) is een sierlijke orchidee wiens bloemen een beetje aan een vlinder doen denken. De plant in zijn geheel is eerder een groene ballerina. Uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen. Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een exotische uitstraling, lange bloei en een onderhoudsvriendelijk karakter.

Herkomst
In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeit vlinderorchidee vaak als epifyt op bomen, takken en twijgen met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel.

Keuze assortiment
Vlinderorchidee komt in vele variaties voor, meestal als tweetakkers, met verschillende bloem- en lipkleuren en zowel effen als met een patroontje. Nieuwe verschijningsvormen zijn cascade, wave, meanderend, hangend, kruipend of single (1 bloem per plant). Blauwe orchideeën zijn ingespoten met kleurstof en kleuren in nieuwe knoppen steeds witter, in opkomst is de drietakker die van vlinderorchidee een spektakelstuk maakt.

Verzorgingstips

– Vlinderorchidee staat graag licht, vanaf half oktober kan de plant zelfs direct zonlicht hebben.
– De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 18-27°C.
– Vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Eens per week even laten staan in een dompelbadje en dan goed laten uitlekken volstaat.
– Aan zo’n badje eens in de drie weken planten- of speciale orchideeënvoeding toevoegen, helpt alle knoppen open te komen.

Instagram
E-mail